Inlägg

Visar inlägg från maj, 2016

Siden/svavel- och småbuskpion

Bild
När 'siden eller svavel' nummer 2  blommade (nummer 1 blommar här ), så pratade jag med givaren i telefon: -Rosa? sa hon, Nej, sidenpionen du fick var inte rosa, kan det kanske vara luddpionen?' -Luddpionen? Jag fick väl ingen luddpion? -Jo, visst fick du det... siden, svavel, ludd, Canary, Bowl of beauty och den vita från grannen? -Vita från grannen?? Vad pratar du om?? Efter lite mer småprat lade vi på och jag gick ut och krafsade runt alla pioner i trädgården efter etiketter. Luddpion, vit pion?? Jag hittade ingenting! Några timmar senare ringde givaren igen.... krukan med grannens vita står fortfarande kvar hos henne - bortglömd. Luddpionen har jag däremot slarvat bort själv! Äpplet faller visst inte långt från trädet, men tack för alla spännande pionerna lilla mamma (oavsett vad det heter) och ha en härlig mors dag!  En som jag däremot har full koll på är den första pionen jag köpte för många år sedan, Paeonia delavayi , eller det lite tråkiga svens

Blommig fredag - Le Grand finale!

Bild
Nyss hemkommen från jobbet och det blir en snabb runda i trädgården medan skymningen faller.  Så mycket vackert man bjuds på nu, och det bästa är att det är inte grand finale i trädgården - den är proppfull av knoppande löften!  (Vad som inte syns på bilderna är de 900 myggen som försöker tömma mig på blod!.... och nu ska jag ta och duscha av mig eventuella fästingar ;) ) Fler Grand finale- inlägg hittar ni hos Bland rosor och bladlöss .

Blommig fredag - Därför älskar jag....

Bild
Japanska lönnar! Sirligheten, färgerna, skiftningar över årstiderna, spänningen då de inte alltid är riktigt härdiga... Orsakerna till att jag älskar japanska lönnar är många. Hittills har de flesta besökare jag haft i alla fall stannat vid någon av lönnarna och beundrat dem, så jag tror min svaghet för de små träden delas av de flesta. Acer shirasawanum är planterad som fröplanta. Egentligen stod den gula varianten på önskelistan men jag nöjer mig så gärna med denna även om jag numera får titta upp i himlen för att se de vackra solfjädersformade bladen.  Acer atropurpureum och Acer 'Orange dream' Acer 'Oridono-nishiki' trivs inte riktigt och det är lika nervöst varje vår. Även detta året har den flera döda grenar än vad jag tycker känns betryggande, men jag pysslar lite extra med den över säsongen och hoppas på det bästa. Visst är de vridna bladspetsarna är helt fantastiska! Acer dissectum 'Garnet' som stod i reahörnet för en 50-lapp.

Siden eller svavel...

Bild
Vilken present jag fick förra året! ...och den blommar redan! ...och jag fick fler spännande pioner från samma givare!  Vilken sommar detta kommer att bli! Sidenpion - Paeonia wittmanniana eller kanske Svavelpion - Paeonia mlokosewitschii . Lite längre bort i samma rabatt och i lite mer skugga står ytterligare en nykomling med samma skylt: "siden alt. svavel". Även denna har knoppar som ska till att blomma: blir den vit, gräddig eller gul? Spänningen är nästintill olidlig!  Blir vi inte klokare efter jämförelse så gör det inte så mycket. Då får de helt enkelt heta Siden eller svavel 1 & 2, och så njuter jag av växten ändå!

Blommig fredag - Min vårfavorit

Bild
Ett av vårens stora nöjen är att se ormbunkarna rulla upp sig ur jorden. Strutbräken som får sprida sig i lunden får mig att tänka på Mumindalens hattifnattar där de står i parad med sina små huvuden åt alla håll. I ormbunkshörnan hittar jag raggiga ormar,  kopparskimrande knubbiga kanelbullar, skira spetsar, små veckade bollar eller rejäla knyten som vecklar ut sig till stela vingar. Att välja favorit här är för mig totalt omöjligt. De får guldstjärna allihopa. Fler  vårfavoriter hittar ni hos Bland rosor och bladlöss .

Blommig fredag - Trädgården just nu!

Bild
Romantik i blommande Accolade! Häckande svartmes, narcissus poeticus och skimrande röd trillium - poesi! Spännande parasollstånds och vita och schackrutiga kungsängsliljor - säregna!   Tulpaner, Thalia och ätbar blodskräppa - vackert! Färgglad lökmatta, risigt fågelbad av parabol och min ersättning av den murkna bänken - lekfullt! Så ser min trädgård ut idag och det är en helt underbar tid! Fler Trädgårdar just nu hittar ni hos Bland rosor och bladlöss .