Frökontroll


Ja, ni ser bilden.
Det har varit en så´n dag... då jag sitter på den gamla pinnastolen med en svettig ostmacka och en kopp kaffe och njuter av solen. Lite längre bort ligger Sune och tuggar på något lurvigt. Jag vill inte veta vad, men är mycket nöjd med honom ändå. Från japanhörnet hörs hammarslag från K som börjat bygga på ett liten idé jag fått.
Jag är nöjd med honom också.


I frölådorna inomhus spirar många efterlängtade plantor:
vit lundsköna, vitluva, lönnainslieae, parasollstånds, månskensnepeta.....(Deinanthe bifida, Mitella diphylla, Ainsliaea acerifolia var. subapoda, Syneilesis palmata, Nepeta fovaniana)

...men när jag packar upp frölådan från tidigare års sådder blir jag ännu gladare - de har jag ju faktiskt väntat ännu längre på.

De små gröna krokarna är gul hundtandslilja -
den får hamna i raritetsrabatten tillsammans med tolvgudablomman.
Jag hittar också gröna skott på väg upp av Trillium chloropetalum och Trillium albidum,
plantorna på bilden är T.erectum och T.grandiflorum -
Trillium är ett släkte jag inte kan få nog av.Glädjen fortsätter när jag sen hittar en liten pinne med ett ludet blad i krukan med Betula grossa, japansk körsbärsbjörk, frösådd våren -09.
Himmel, vilken spännande björk det ser ut att bli, tänker jag.

Tyvärr hittar jag en liknande pinne i krukan med vit tibast, Daphne mezereum 'Alba'.


Någon som känner igen den lilla ludna fröplantan?

Kommentarer

 1. Åhh... här var det vårligt! Spirande sådder och spännande växter, vad mer kan man begära?
  Ha en fin vecka!/bea

  SvaraRadera
 2. Så härligt att se allt som spirar!
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Oj vad mycket spännande du har som är på väg upp. Det som står utomhus här är fortfrande fruset och visar inget liv, kanske skall man ställa in det i växthuset...

  SvaraRadera
 4. Ha ha du är nöjd med Sune ändå fniss du är för rolig du :-)
  Nu vart jag så himla sugen på att titta till min fjolårs sådder men nu är det ju mörkt :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 5. Så många spännande frösådder! Har inte ens hört talas om flera av dem. Och fröer som behöver stratifieras har jag aldrig lyckats med... Men när jag får lite tid över ska jag läsa dina "samlade odlingstips",kanske en enkel torparodlare kan lära sig något?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. Svårt att tolka bilden, men någon Daphne kan det där väl inte vara. De brukar börja som en liten marsipanros i grönt, som sticker fram i bladknoppen. De jag har sett har aldrig varit ludna i varje fall!
  Hoppas att det är din björk!

  Märit

  SvaraRadera
 7. Så mycket trevligt du har på gång! Jag kan inte lista ut vad det ludna är för något, det blir spännande att se vad det blir.
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 8. Frösådder måste vara en av de mest trevliga sysselsättningar som finns :-)) Men kan också vara en av de mest tålamodskrävande. Men vad är det man brukar säga: Den som väntar på något gott..... Fast ibland är ju väntan förgäves hihi... Så spännande med de ludna bladen!!! Man blir så glad när det dyker upp något spirande i de där halvt bortglömda krukorna. Själv sår jag inte så mycket som behöver stratifieras, men lite grann emellanåt ändå.

  En sån härlig dag du haft!!! Har också pysslat med sådder idag. Underbart!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 9. Jag gläds med dig åt nyfödingarna!Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med den ludna, den ger sig nog tillkänna om några veckor?

  SvaraRadera
 10. Javisst är det kul när det gror. Och du ser ju ut att ha sått massor och det mesta kommer ju upp:) Blir intressant att se din prunkande trädgård i sommar.//Helen

  SvaraRadera
 11. Vilken frölycka. Och så sol idag. Underbart.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 12. Lyckliga du, inte bara för trevlig katt och trevlig man och trevlig stol i härligt solsken. Nä, trevligast är nog att kunna fröså och få upp några plantor också. Och alla trillium...lycka!
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 13. Så mycket fint....önskar jag var lika flitig...
  Inte ett fröhar jag sått i år...hmmm....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick